Forum Zagraceni.pl - Blog graczy po 30-ce

Muzyka z gier dziś w krakowskim eterze

1. User has not uploaded an avatar

wysyisback

new member

Wysłane 6 miesiące(ęcy) temu #

Hej!

Jestem tu nowy, więc wszystkich witam. Za sugestią Michała postanowiłem tutaj wspomnieć (prawdopodobnie nieco zbyt późno) o tym, że dziś o 21:30 na antenie krakowskiej Radiofonii robimy odcinek audycji Klimatyzator poświęcony grom konsolowym i pecetowym, a przede wszystkim muzyce z tychże.

Internet: http://www.radiofonia.fm
    Strumień mp3: http://www.radiofonia.fm/radiofonia.m3u
    Facebook: http://www.facebook.com/pages/Klimatyzator/136850220862
    e-mail: klimatyzator@radiofonia.fm

Nie traktujcie tego jak spam - nie poluję na ofiary mailingu, nie szukam niepotrzebnej promocji. Robimy Klimatyzatora hobbystycznie i z pasji do popkultury. Odcinek o grach już kiedyś zresztą przygotowaliśmy, dziś po raz drugi wracamy do tematu. Tutaj jest playlista z pierwszego wydania o grach:

http://www.facebook.com/notes/klimatyzator/episode-14-playlista/137258577733

Zapraszam!

2. FettNaKamieniu

FettNaKamieniu

preferred member

Bardzo fajne, z przyjemnością posłucham

Nie niszczmy jamniczka
  3. rexio

rexio

member

świetnie poprowadzona audycja, dobra muzyka chociaż nie znałem nawet 1 utworu..
    daj cynk kiedy odbędzie sie kolejna część

4. User has not uploaded an avatar

wysyisback

new member

Dzięki wielkie! O wszystkich tego typu przedsięwzięciach będę informował tutaj i w Usenecie (obie prgk, prgkk).

5. User has not uploaded an avatar

bzofik

new member

To w grach jest jakaś muzyka? Tylko raz zwróciłem uwagę na muzykę-w Halo 3. A, no i w Vice City, gdy w radiu leciało kilka fajnych kawałków oraz w Guitar Hero.

6. Cubituss

Cubituss

admin

W Bayonetcie jest Fly me to the Moon

7. User has not uploaded an avatar

wysyisback

new member

W grach jest cała masa dobrej muzyki, trzeba ją tylko przegrzebać w poszukiwaniu pereł Zajrzyj na playlistę na Facebooku, tę z ostatniego odcinka oraz tą z numeru 14, którą wcześniej podlinkowałem.

8. User has not uploaded an avatar

bzofik

new member

Dobra, posłucham. Ale fakt, że do tej pory, oprócz wspomnianego przeze mnie Halo 3, motywy muzyczne z gier nie wpadły mi w ucho. Pamiętam tylko, że strasznie drażniły mnie pseudometalowo-industrialne kawałki w Quake'u (chyba w 2. części, o ile się nie mylę). Pamiętam, bo kilka osób z towarzystwa swego czasu strasznie podniecało się tymi dźwiękami, a inne (w tym ja) stukały się w głowę i doszło niemal do rękoczynów

9. Koza

Koza

member

Wysłane 5 miesiące(ęcy) temu #

Temat trochę stary, ale pozwolę sobie odświeżyć.

Muzyka w grach? Przecież to właśnie ona najczęściej wprowadza nas w klimat danej gry. Niezależnie czy są to istniejące, wykorzystane w Vice City "Piosenki", czy dźwięki skomponowane specjalnie na potrzeby gry.

Do dzisiaj pamiętam "The best is yet to come" gdy kończyłem Metal Gear: Solid, "Maybe" w pierwszym Falloucie, czy fantastyczną muzykę w Diablo 2 (dołączoną zresztą na osobny Audio-CD).

Muzyka w grze jest równie ważna co warstwa fabularna, czy graficzna, co więcej ośmielę się postawić tezę, że źle skomponowana muzyka może całkowicie rozłożyć projekt i z dobrej produkcji zrobić niegrywalną "kichę" (chociaż zawsze można wyłączyć samą muzykę). Spróbujcie sobie wyobrazić chociażby sesję w Dead Space, gdyby w tle przygrywał "Bicycle" Queen'ów.

Muzyka nie jest pierwszym wrażeniem, które odbieramy uruchamiając tytuł, ale nie zmienia to faktu, że jest równie istotna jak cała kompozycja "dzieła". Źle dobrana i nieprzemyślana jest jak obraz w fatalnej ramie, która psuje całe wrażenie estetyczne.

Proponuję posłuchać muzyki z serii Silent Hill, czy z wspomnianego Diablo 2. Sam ostatnio przyłapałem się na tym, jak w AC2 stałem na jednej z wież chyba z 10 minut i wsłuchiwałem się melodię obserwując z góry Wenecję.

Temat Quake2 jest mi znany - byłem wtedy w liceum. Kapela nazywała się Sonic Mayhem i faktycznie miała tyle samo zwolenników, co przeciwników. W Quake1 przecież ścieżkę dźwiękową komponował sam Trent Reznor.

Pozdrawiam

10. Koza

Koza

member

Wysłane 5 miesiące(ęcy) temu #

I jeszcze w temacie:

http://www.gametrailers.com/video/top-10-screwattack/41663

Odpowiedz

Musisz się zalogować, by móc pisać posty.

Kanał RSS tematu